Min europeiska familj

min-europeiska-familj

Karin Bojs
437 s. Albert Bonniers förlag 2015 (2015)


Karin Bojs (f. 1959) belönades med Augustpriset i fackboksklassen för Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren och, givet att jag inte läst de övriga nominerade, känns det helt rätt. Genom modern teknik följer Bojs DNA-spåren från mötet mellan Neadertalmänniskorna och de moderna människorna någonstans vid Genesarets sjö hela vägen till sina egna mitokondrier. Revolutionerande för släktforskaren, sannolikt, men intressant för oss övriga? Ja, åtminstone tack vare författarens försyn.
     Min europeiska familj är en blandning av personliga berättelser då Bojs utgår från sig själv och sin familj, intervjuer av ledande (men inte alltid ense) forskare inom genteknik, arkeologi och historia, och sakliga och initierade redogörelser av dagens forskningsläge. Allt är paketerat i ett synnerligen tillgängligt, om än omfattande format.
     Genom att följa hur olika mutationer förflyttat sig över Europa under åren går det genom DNA-jämförelser att utröna ungefär när och var en gemensam anmoder eller anfader befann sig. Dess ättlingar tillhör då en gemensam haplogrupp. Hur den gruppen sedan har spridit sig visar sig således genom att samma mutationer går att hitta hos människor i Spanien och Sverige, för att ta ett exempel. I kombination med fynd och rön från andra studier och discipliner kan man med hög sannolikhet peka på att jordbruket kom med människor som flyttade från mellanöstern.
     Bojs varnar dock för att göra modern politik av just dessa fynd. Det har gjorts tidigare med förödande resultat. Den slutsatsen vi ändå kan dra är att genom historien har mänsklighetens framgång skett i möten mellan kulturer. Jag skulle åtminstone chansa på att det kommer gälla även i framtiden.
     Hur som helst, för min del är Bojs största förtjänst just sättet att ta sig an forskningen. Hon är en mycket erfaren vetenskapsjournalist och till skillnad från många lekmän inom det skrået är hon öppen för att det hon skriver är de senaste rönen, att forskningen visar tydliga tendenser och att vi i många fall inte kan veta säkert. I en tid som kryllar av självutnämnda och inte minst bergsäkra experter är en röst som Bojs både viktig och föredömlig.

Första besöket? På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något? Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp något i min butik, följ mig på någon plattform och dela vad jag skriver, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack för att du läste!

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!