Gianis Varoufakis
224 s. Vintage Books 2021 (2021)
Den grekiske politikern Gianis Varoufakis (f. 1961) gjorde sig känd för allmänheten när han under mitten av 2010-talet var finansminister i Grekland och i den egenskapen förhandlade med EU om en lösning på landets skulder. Vad som möjligen är mindre känt är att han hunnit skriva en lång rad böcker, i allmänhet om ekonomi, men nu också skönlitteratur i form av Another Now. Boken landar i den möjligen något smala genren ekonomisk science fiction.
Det finns ett perifert jag, en del av en kvartett som genom åren haft diskussioner med högt i tak trots deras olikheter. Nåväl, en av de andra är en tech-guru som råkar skapa ett maskhål till sin motsvarighet i ett parallellt universum som skapades i och med finanskrisen 2008. Som vi vet tog vår värld vägen via att lösa ut det mer eller mindre korrupta bankerna, medan det andra universumet, ”the Other Now”, lät bankerna dö och stöpte om samhället i grunden. Det är, utan omsvep, en lite tramsig uppbyggnad, men jag förstår poängen med den.
Nå, den utopiske tech-gurun bjuder så småningom in sina vänner, den cyniska radikalfeministen och den frihetliga nyliberalen till att syna parallellvärlden i sömmarna. Det är schabloner som för dialoger med långa (långa!) repliker, högtravande och smart. Hela upplägget i Another Now för mina tankar till Platon och de klassiska dialogerna. Det är på många sätt konstruerat, förmodligen många snäpp för mycket så om man inte accepterar anspråken.
Varoufakis sätter ljuset på en utopi som sedan ska skärskådas. Ramberättelserna och figurerna är mindre viktiga än idén, men idén är bara möjlig genom dem. I parallelluniversumet tilldelas alla tre konton som inte är kopplade till någon bank utan till staten, företagen drivs som fullt demokratiska kooperativ och den marknad som finns är fri från kapitalism. Det är en klart tilltalande värld, enligt mig, men det är inte en oproblematisk sådan vilket de båda motparternas diskussion visar med all önskvärd tydlighet. Vad Varoufakis lyckas med, vilket inte är helt enkelt, är att skapa en bild av ett samhälle där den som föredrar mänsklig frihet, snarare än ekonomisk frihet, kan göra gemensam sak med den som föredrar kollektiva lösningar. Han visar också att något annat skulle kunna vara möjligt.
Även om jag personligen gillar Another Now förstår jag att man får acceptera en del högflygande grundpremisser för att uppskatta den. Man bör nog vara öppen för en del långsökta förklaringar till omständigheterna, man bör vara politiskt och/eller ekonomiskt intresserad, och man får acceptera att det inte är en traditionell roman.