Derf Backderf — Thrashed

Derf Backderf
241 s. Abrams ComicArts, 2015 (2015)


Derf Backderf (f. 1959) och hans seriealbum Thrashed gör mycket för att bredda vilka röster som får komma till tals. Backderf själv är gammal sopåkare och berättar genom sin serie om hur det kan vara och om det vi andra inte ser. Undertiteln är ”An ode to the crap job of all crap jobs”.
     Vi får följa en ung man som bor hemma och saknar utbildning, men som trots det får arbeta timmar på den offentliga avfallshanteringen. Där får han lära sig allt om vattenfyllda soppåsar som spricker, regn och is, tunga lyft och var kenneln gör av hundbajset. Det ack så viktiga arbetet ger varken bra betalt eller prestige, snarare tvärtom: atmosfären både i och gentemot arbetslaget är nedlåtande och arbetsförhållandena både farliga, ovärdiga och osäkra. Ändå skulle det bli ramaskri om det en dag plötsligt slutade fungera. Den unga sopåkaren växar alltmer in i rollen och blir både erfaren och befordrad, men snarare än lycka bringar det mer hopplöshet eller nihilism.
     För konsekvenserna av västvärldens konsumtion och (bristande) sophantering blir så väldigt tydliga när man ser vad som händer efter soptunnor och avfallsrum. Mängden skräp per person ökar och de värsta bovarna är de rika. Försvinnande lite återvinns och det mesta hamnar i enorma soptippar som både är miljöbovar och direkta faror. Att Backderfs bild är USA och inte världen eller Sverige är en mycket liten tröst i sammanhanget, för hur bra vi än tror oss vara här är vår globala inverkan ganska liten.
     Thrashed är både en inblick i ett av samhällets viktigaste och samtidigt minst prestigefyllda jobb och en påminnelse om att om vi inte tänker om kring konsumtion och avfallshantering kommer vi till slut inte se annat än skräp omkring oss. Är det vad vi ska lämna efter oss?

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!