Box 21

Originaltitel: Box 21
Författare: Anders Roslund och Börge Hellström
Utgivningsår: 2004
Originalspråk: Svenska
Förlag: Pirat
ISBN: 91-642-0154-6

Box 21 är en skrämmande skildring av den människohandel som finns idag, men som till mångt och mycket är dolt för allmänheten.
Två brott, en plats, en tidpunkt, ett sammanträffande.


Handlingen är egentligen tudelad, men den kretsar kring poliskommisarie Ewert Grens och hans kollega Sven Sundqvist. De får i uppgift att utreda ett brott där Grens ärkenemesis verkar vara inblandad, och hamnar mitt i ett gisslandrama. Handlingen är helt okej och den är medryckande…
…När man har läst ungefär halva boken. Första halvan av boken är verkligen urtrist, den tog ett par månader att tragla sig igenom, medan andra halvan av boken gick på två kvällar. Så ska det inte vara egentligen.

Boken är enkelt skriven, överdrivet melodramisk ibland, men inte mer än man kan stå ut med. Man hänger med och boken känns otäckt verklighetsförankrad.
Språket är visserligen rätt grovt ibland, men aldrig omotiverat grovt och det får fram den känslan jag misstänker att författarna ville ha fram när de skrev boken.

Boken tar upp jobbiga ämnen, knark, misshandel och prostitution. Både ur offrens och ur de anhörigas synvinkel. Det är tungt och man hoppas på att aldrig hamna i en liknande situation. Aldrig någonsin.

Men med rätt regissör hade det här kunnat bli en toppenfilm, för någon toppenbok är det inte. De första tvåhundra sidorna är bara långtråkiga och måste man pressa sig igenom dem för att komma till godsakerna känns det som att de skjutit lite utanför målet. I en film hade första tvåhundra sidorna gått på tjugo minuter, och det intressanta på två timmar.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52 (eller köp en bok från bokönskelistan åt mig). Tack! <3

Första besöket?

På Ackerfors.se finns över 1 600 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Relaterat

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!