Vindens skugga

Originaltitel: La Sombra del Viento
Författare: Carlos Ruiz Zafón
Översättare: Yvonne Blank
Utgivningsår: 2001
Tryckår: 2007
Originalspråk: Spanska
Sidantal: 479
Förlag: Norstedts
ISBN: 91-7263-756-0

När Daniel är tio år tar hans pappa med honom till De bortglömda böckernas gravkammare. Reglerna säger att första gången man besöker det stängda biblioteket ska man välja en bok som man måste ta under sina vingar. Det är då Daniel väljer Vindens skugga av Julián Carax, eller kanske är det Vindens skugga som väljer Daniel. Oavsett vilket blir deras relation intim och snart tätnar mysterierna kring boken och dess nyvunna ägare. Det ska dröja nästan tio år innan Daniel får veta hur hans berättelse slutar.

Inledningsvis är Vindens skugga en väldigt inspirerande bok. Jag tilltalas av tanken på mysterier om böcker, försvunna författare och litteraturens kraft. På den fronten får jag dessutom mitt lystmäte. Snart blir dock personerna för många, mysterierna för många och de långa utläggningarna och förklaringarna för många. Det är synd, för grunden, intrigen, i Vindens skugga är väldigt intressant och spännande. Det är bara lite för långt, lite för mycket ointressant mellan det som är bra.

Dock, Vindens skugga är ingen dålig bok: hittills har ingen spanskspråkig författare jag läst varit dålig och det är inte Carlos Ruiz Zafón heller. Kanske är det ett visst mått av besvikelse som färgar min upplevelse. Klingar författarnamnet det minsta spanskt förväntar jag mig underverk. Vindens skugga är inget utöver det vanliga, men gillar man böcker, mysterier och att fundera på hur saker egentligen ligger till, då kan den mycket väl passa bra.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!