Amalia Andrade — You Always Change the Love of Your Life (for another Love or another Life)

Amalia Andrade, i översättning till engelska av Ezra E. Fitz
232 s. Orion Spring 2019 (2019)


Vissa böcker kommer till en vid helt fel tillfälle. Colombianska Amalia Andrades (f. 1986) handbok You Always Change the Love of Your Life (for another Love or another Life) är just ett sådant exempel. Redan på första sidan står det klart:

This book is for you if you are heartbroken because:

  • The love of your life is gone.
  • You let the love of your life go and now you are regretting it (deeply).
  • You were born with a broken heart.
  • You are heartbroken over the death of your dog, cat, or boa constrictor.
  • You broke up with your best friend.
  • You broke your own heart.
  • Someone you love very much has passed away.
  • You broke up with your imaginary boyfriend/girlfriend.
  • Other: _______________

Inget av detta stämmer in på mig nu. Mitt hjärta är intakt, även om det inte alltid har varit det och dubbla födelsedagskalas för barnen säkerligen inverkat menligt på mina kranskärl.1 Andrade är tydlig med vem hon vänder sig till och jag är övertygad om att hon egentligen har rätt. Både den här recensionen i sig samt boken är att betrakta som ett emotionellt VMA, beredskap i händelse av kris.
     Med humor, värme, trams och mänsklighet går Andrade igenom olika stadier av helandet efter ett krossat hjärta. Jag föreställer mig att hennes inställning kan fungera avväpnande på någon som är utom sig av sorg. Hon gör ingen hemlighet av att det gör ont och att man ska tillåta sig att sörja. Bland de första tipsen på saker som lättar upp finns ät glass och gråt tillsammans med vänner, skaffa dig solglassögon och sjung ”Un-break My Heart” av Toni Braxton medan du gråter i duschen. Och den ofelbara metoden för att temporärt glömma sin sorg: slå lilltån i sängbenet.
     De handskrivna sidorna, enkla illustrationerna och flirtarna med Beyoncé och Ryan Gosling gör boken mycket personlig och processen tillgänglig. Det finns en tydlig röd tråd som skickligt lindas in i detta. Då och då bryts det av av korta berättelser och i slutet finns recept (”All sorts of dishes to help heal a broken heart”) som med samma ton introducerar rätterna, som Croissant Bread Pudding:

This recipe can either go really well or really badly.
     Let the result be a measure of your emotional progress.

Jag är fullkomligt golvad av You Always Change the Love of Your Life (for another Love or another Life) och bara titeln har hängt med mig, som något jag aktivt kontemplerat, även när jag inte suttit med den framför mig. Jag behöver den inte nu, men jag är säker på att den kommer komma till användning, för mig eller någon annan, många gånger framöver. Tyvärr, men trots det känns det tryggt.

Show 1 footnote

  1. Mmmmm, tårta.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!