En dag i Ivan Denisovitj liv

Originaltitel: Odin den IVana Denisovitja
Författare: Alexander Solsjenitsyn
Översättare: Hans Björkegren
Utgivningsår: 1962
Tryckår: 1970
Originalspråk: Ryska
Sidantal: 131
Förlag: Wahlström & Widstrand

En dag i Ivan Denisovitj liv handlar om en dag i lägerfången Sjuchovs (ryska namntraditioner, ni vet…) liv. Från strax innan reveljen på morgonen förbi arbetspasset och mot läggdags.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns någon spänning i den, överhuvudtaget. Det är en mycket målande och exakt beskrivning av en dag i huvudpersonens liv, men jag tycker det saknas något som håller en kvar i handlingen. Jag förstår dock storheten i att Alexander Solsjenitsyn skrev den och att den publicerades, för den var något nytt och den visade upp en sanning som få förmodligen förstått innan. Och även om jag hade föredragit ett annat slut så fungerar det.

Bokens verkliga styrka är inte innehållet utan formen. På dryga 130 sidor lyckas Solsjenitsyn med oerhörd träffsäkerhet och fantastiskt språk att levandegöra miljön. Det hade inte spelat någon roll vilken miljö, det hade varit levande oavsett. Jag gillar att han nyttjar språket så väl utan att gröta ner sig i långa beskrivningar och självhävdelse. Sjuchov kan mycket väl ha varit en förlängning av författaren, men han är en perfekt ledsagare genom texten utan att bli stämplad som annat än en obotlig optimism.

Hade jag haft kvar halva betyg hade den här klockat in på en säker tre-och-en-halva, nu får den istället en svag fyra. Den är läsvärd, har ett historiskt värde, men det jag framförallt gillar med den är den litterära sidan av boken.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

4 Comments

  1. Jag fick den i julklapp 1970 av min mormor och morfar. Jag läste den direkt och efter det blev det inga fler barnböcker lästa… förrän jag fick egna barn att läsa för.
    Jag tyckte den var fantastisk och borde nog läsa den igen. Kan kanske få låna av dig…?

  2. Det är väl din bok jag har skulle jag tippa på. :) Starkt att läsa den som tolvåring och sen skippa barnböckerna. Jag läser ju fortfarande barnböcker. ;)

  3. Kan tänka mig det. Jag får väl hitta en ny så vi kan byta.
    Ang. Läsa barnböcker. Det gör ju jag med, nu… Ja, eller nyss då. Men från då och till du kom var det ”bara” vuxenböcker.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!