Olga Tokarczuk — Löparna

Olga Tokarczuk, i översättning av Jan Henrik Swahn, inläst av Anna Maria Käll
15 h 16 min. Albert Bonniers förlag 2020 (2007)


Jag har lätt att återkomma till Olga Tokarczuk (f. 1962). Nobelpriset gjorde förstås sitt till, ökade tillgängligheten till en författare som har ett originellt anslag till osedvanliga berättelser, men det jag hittills har stött på av henne lockar med sitt egensinne. Den splittrade, långt ifrån stelnade, romanen Löparna är inget undantag, men sannolikt hade den varit lämpligare att läsa än att lyssna på, den fina inläsningen till trots.
     Löparna skulle kunna vara den ryska sekt som försökte undkomma allt inflytande utifrån, inga myndigheter skulle förtrycka dem varför de alltid var beredda på flykt. De passerar som hastigast i Löparna vilket på många sätt är symptomatiskt. Stora och små berättelser ur ett Europa, både historiskt och samtida, bubblar runt i romanen, ständigt i rörelse. Resorna sker både geografiskt och anatomiskt, det inre landskapet skiljer sig inte nämnvärt åt när den flamländske 1600-talsanatomen Filip Verheyen dissekerar sitt amputerade ben eller när Frédéric Chopins syster Ludwika efter broderns begravning transporterar hans hjärta i en burk tillbaka till fäderneslandet.
     Tokarczuk målar med en bred palett av idéer och figurer, vilket skapar en trevlig oöverskådlighet. Det är inte förutsägbart och känns aldrig konstruerat. Det är som floden Oder som strömmar fram och det är bara att flyta med. Närheten i stil och tilltal till Styr din plog över de dödas ben (2009) är slående, men om vi i den får dyka in i en figurs tankevärld innehåller Löparna så mycket, svindlade mycket. Humor, allvar, fart, fläkt och ett varmt öga till det aparta.
     Jag är inte säker på att Löparna är en utmärkt ingång i Tokarczuks författarskap, men det är en utmärkt fortsättning när man väl nosat på vad hon åstadkommer med ord och tankar. Och det finns ingenting i romanen som inte får mig sugen på att genast läsa mer av henne.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!