Intressanta länkar, vecka 53

  • FP vill utreda hotat läsande, SvD
    Givet avsändarpartiet är jag initialt något misstänksam, men att något behöver göras (säger kulturelitist-Martin) är uppenbart och bibliotekens roll behöver undersökas och kvalitetslitteratur behöver inte bara översättas utan hitta ut bland läsarna.
  • Film som tar barnen på allvar, SvD
    Jag tycker att det är en trevlig utveckling. Bara för att det är barn- eller familjefilm behöver det inte bli banalt och fånigt, tvärtom: genren har stora möjligheter till givande möten.
  • Tid för e-boken?, DN.se
    Jag står fast vid det jag skrev i artikeln Om läsplattor: det krävs mer än möjligheten för att det ska kunna konkurrera.
  • Decade of Doom, AAEC
    Ja, vem hade kunnat ana vad det förra årtiondet hade att komma med…?
  • Framtiden byggs med större allvar, SvD
    Arkitektur är intressant och än mer intressant idag då större utmaningar än estetiken måste övervinnas. Och det är bra att miljöproblematiken tas i beaktande, det behöver inte bli trist för det.
  • Gott år för konstprovokation, SvD
    Konstårskrönikan visar med all önskvärd tydlighet att det verkligen varit ett år där konsten stått i fokus. Jag hoppas att det fortsätter så och att förfrämligandet av aktiva hjärnceller avstannar omedelbart. Det behövs inte mindre tanke, det behövs mer.
  • Första besöket?

    På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

    Tyckte du att artikeln gav dig något?

    Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

  1. ”Sett till hela 2000-talet ökar visserligen läsningen, men det är inte nya grupper som läser.” ur SvD ang. första punkten ovan. Är läsandet verkligen hotat – det verkar ju inte ha blivit sämre? Snarare litet bättre. Men visst vore det väldigt bra om biblioteken fick ett rejält lyft. Fler bibliotikarier, fler böcker, fler författaraftnar och andra evenemang. Mer litteratur till barnen! – Jag tror inte att det finns någon motsättning alls mellan ”populär-litteratur” och ”fin-litteratur”. Det handlar om symbios – olika genrer behöver varandra.

    1. Nå, min främsta förhåga gäller bristen på vilja att upptäcka nya genrer (vilken jag endast anat via säljtopplistor, förvisso). Att inte vidga sina vyer hotar läsandet i stort, men på ett individuellt plan är det förstås skitsamma beroende på vad tillskriver läsningen för värde.

      Motsättningen mellan högt och lågt ligger i att man lätt blir fast i endera lådan. Det är inte nödvändigtvis bra för litteraturklimatet.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!