Intressanta länkar, vecka 47

 • Pirate Bays logga kapad, SvD
  Jag kan inte låta bli att tycka att det är lite roligt. Dock visste jag inte ens att man kunde ”avsäga sig upphovsrätten”, problemet är väl mest att det finns medel, typ Creative Commons, som hade skyddad loggan från att någon skulle kunna registrera loggan utan att för den sakens skull inskränka friheten att använda den gratis och fritt.
 • KB slutar samla in digitalt material, SvD
  Jag tycker definitivt att det finns en poäng att försöka samla tryckt och digitalt material så därför är det tråkigt att Kungliga biblioteket ska sluta med det.
 • The Great Penguin Bookchase, Artmeetsmatter.com
  Åh, ballt! Bokspel! Vill ha!
 • The invasion of the pseuds by Spencer Brown, Notesfromtheunderground.co.uk
  En väldigt kort och ganska intressant novell av den brittiske komikern Spencer Brown.
 • translate.google.com
  Googles översättningssite har fått sig en liten funktionsansiktslyftning. Nu översätter den i realtid. Den är fortfarande inte klockren i sina översättningar, men den fungerar ändå rätt bra.
 • Young-Hae Chang Heavy Industries, yhchang.com
  Young-Hae Chang sysslar med något som kallas flashpoems (dikter uppspelade (dock inte upplästa) i flashfilmer) och när jag såg det blev jag helt betagen. Uppläsningsbiten som kom upp när jag skrev om Att läsa poesi blev löst. Trots att man läser det gör rytm och tempo att man verkligen får en helhetsbild av dikterna. Helt fantastiskt och något jag ska utforska mer!
 • Façade trailer, YouTube
  Personerna bakom Façade påstår att det är framtidens spelande. Absolut frihet. Jag har ännu inte testat spelet så jag kan inte svara på om det är så, men även det här känns värt att utforska ytterligare.
 • Janet Cardiff, Her long black hair, Public Art Fund
  Her long black hair var visserligen igång sensommaren 2005, men jag tror att den här typen av rundvandringar kan fungera och vara väldigt intressanta. Finns det något liknande i Sverige? I Intressanta länkar, vecka 19 skrev jag kort om Interacting Arts som verkar vara något liknande.
 • The Jew’s Daughter, thejewsdaughter.com
  The Jew’s Daughter är ett litteraturexperiment där texten förändras vartefter man läser. En sida morfas om och blir fortsättningen. Märkligt, ballt och även det något jag ska utforska mer.
 • The Awakening (Part 1 of 3), YouTube
  Några lirare har använt The Sims (2, tror jag) för att göra en film om existensiell kris. Rätt skoj och mycket ambitiöst.
 • Man får vad man betalar för, DN.se
  Jag har inte förstått mig på konflikten mellan traditionell media och bloggar och även om jag inte är beredd att dra riktigt lika stora växlar som Håkan Lindgren så finns det en hel del att tänka på i hans artikel.
 • Niklas Wahllöf: Jackass-teve. Det är er tystnad som gör mest ont., DN.se
  Bortsett från sista stycket så levererar Niklas Wahllöf ännu en bra TV-krönika. Förnedring och trams verkar vara helt okej (inte bara på MTV, bör tilläggas) och absolut inget man borde protestera mot. Märkligt när vi är så snara att protestera mot allt annat.
 • Kajsa Ekis Ekman: Vinklat om Venezuela. De svenska medierna missar allt., DN.se
  Åh, jag vill så gärna tro det Kajsa Ekis Ekman skriver om Hugo Chavez (för även om allt han gör inte är perfekt så är han en man med visioner), men precis som det inte är så enkelt att Hugo Chavez är en skurk så är han knappast någon missförstådd ängel. Oftast är sanningen mer grådaskig.
 • Frige det fängslade ordet!, DN.se
  91 tidningar låter Peter Englund skriva att Dawit Isaak bör friges (tillsammans med det fängslade ordet) och jag kan bara tänka att det börjar sannerligen bli dags nu…

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

 1. Håkan Lindgrens artikel är bland det bästa jag har läst i frågan.
  ”Det har aldrig funnits någon verklig motsättning mellan gör det själv-kulturen och professionell kultur och journalistik, de är tvärtom beroende av varandra, men vi förväntas välja sida i ett falskt val.” – på spiken!

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!