Intressanta länkar, vecka 42

 • Sommel
  Gänget bakom Filmtipset har skapat en systersida. Om vin. Jag är för oinsatt och ointresserad för att till fullo ta till mig sidan, men jag kan inte låta bli att tycka att det är lite skojigt.
 • Dogs Palace
  De vi köpte Ikaros fick en kull till och från den tog de som har den här webbplatsen tre stycken. Modigt och jag önskar lycka till. Mest roligt är det dock med alla bilder på valparna och på Ikaros syskon från egna kullen. Riktiga pälsbollar.
 • Stora protester mot indraget tidskriftsstöd, DN.se
  ”Stora protester och upprop har följt på förslaget, där man menat att regeringen ska hålla sig borta från innehållet i tidskrifterna.” Något som känns helt rimligt att de ska (hålla sig borta, alltså), men uppenbarligen inte för alla.
 • Pato Pooh feat. Adam Tensta – Follow Me [Video], whoa.nu
  Riktigt skön musikvideo och speciellt intressant för de som är intresserade av gamla TV-spel. Referenserna duggar tätt till spel som Super Mario, Turtles, Tetris, Street Fighter och allt vad det kan tänkas vara. Snyggt!
 • ”The Simpsons” låter en tittare skapa ny Springfieldfigur, DN.se
  Det här kan sannolikt vara ett av jordens mest åtråvärda pris. Jag måste komma på någon ball figur.
 • SVT och KB vill ha jättearkiv för film och ljud, DN.se
  Det är naturligt att samla böcker och borde ungefär lika naturligt att samla audiovisuellt material. Jag hoppas de får gehör för sin önskan.
 • Heilande tyska tomtar provocerar, SvD
  Jag gillar tanken med konstverket och jag tror inte att man når roten av problemet genom att tiga ihjäl det och dra uppenbart icke-nazistiska konstnärer inför rätta för en sådan grej.
 • ”Nyhetsankorna” på Berns, Stockholm, DN.se
  Nyhetsankorna måste vara en av de sämsta idéerna som kläckts och den här recensionen ruvar på många av anledningar till varför det är så. Och de inblandade verkar förvånade över att det är så. Märkligt.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

3 Comments

 1. Är det verkligen inte rimligt att innehållet i tidskrifterna, alltså om de berör kultur eller inte, är det som avgör om de ska få stöd som kulturtidskrifter? Gränsen mellan kultur och samhällsdebatt/politik är måhända diffus men den finns ändå där. Kanske stödet ska omfatta även sådana tidskrifter, men det känns inte självklart.

  1. Var ska man dra gränsen då? Kulturen är en del av samhället och är i många fall både kultur och samhällsdebatt i sig själva. Så att diskutera viss kultur innebär automatiskt att man diskuterar samhället. Det behöver inte vara ett problem eftersom det fortfarande är kultur i fokus. Det stora problemet uppstår, som faktiskt tas upp i artikeln, när det om tidskrifterna inte går att säga att det handlar om kultur. ”Den feministiska tidskriften Bang har utpekats som en i högen av tidskrifter som kan mista sitt stöd. Den innehåller också regelrätta konst- och kulturartiklar, […]” står det i artikeln. Ta bara bredden på Dagens Nyheters eller Svenska dagbladets kultursidor där det är långt ifrån bara kultur som skrivs om och debatteras. Gränsen är sannolikt så diffus att den inte går att ha som måttstock.

   Hellre fler tidskrifter än färre.

   Å andra sidan rimmar det här ju väl med Alliansens kulturkanonförslag och liknande ”folkpartistiska lösningar” på vad kultur är och vad som är viktigt. Verklighetens folk kanske inte bryr sig om kulturen?

  2. Det finns förstås alltid saker som ligger på gränsen. Men att Fältbiologen eller Afghanistan-Nytt ska få bidrag just från Kulturrådet känns tveksamt. Om man vill stödja tidskrifter inom politik och samhällsdebatt bör man kanske ha en särskild sorts stöd för det, i stället för att urvattna kulturbegreppet?

   Jag tycker mycket av den politiska debatten borde höra hemma någon annanstans än på DN:s och DvD:s kultursidor också.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!