Fabian Kastner — Medelsvenskens arkiv

Fabian Kastner
68 s. Bokförlaget Faethon 2017 (2017)


Hur mycket roman kan man få under ett dygn? Ungefär 68 sidor om Medelsvenskens arkiv. På Bonniers Konsthall från klockan 23 den 17 januari till klockan 23 den 18 januari 2017 skrev Fabian Kastner (f. 1977) den aktuella texten ”utifrån Riksarkivets samlingar” som baksidestexten så välfunnet uttrycker det.
     Den distanserade berättaren — observatören och arkivdykaren — försvinner ner i Riksarkivets labyrintiska lokaler, hyllmeter efter hyllmeter räknas snarare i tusental och rymmer oerhörda mängder samlad historia om prominenta personer och anrika organisationer. Mitt bland dessa sticker 29 hyllmeter ut. Som följd av ett projekt sparades vad som skulle vara medelsvenskens arkiv, material från en man född 1945, och det är kvitton, vykort, insändare, broschyrer, förteckningar och det finns inga gränser. Dessa undersöks av berättaren som finner ett liv med många ingredienser som alla verkar leda till en bitter på gränsen till unken smak. På många sätt tycks denna medelsvensk spegla en självupptagen figur som många säkert känner igen. Lämpligt på sitt sätt.
     ”Utifrån Riksarkivets samlingar” blir i sammanhanget väldigt intressant. Antingen har Kastner verkligen fördjupat sig i något sådant som medelsvenskens arkiv, ögnat, slukat och sammanställt till denna lilla skrift. Eller så har han bara suttit och fabulerat ihop rubbet, listor och fragment, under detta dygn. Det spelar naturligtvis ingen roll vilket av det, men med Medelsvenskens arkiv framför mig kan jag inte annat än ödmjukt imponeras för inget av alternativen är enkelt att utföra.
     Resultatet är denna märkliga lilla bok som med små, små medel lyckas porträttera en rund och fin (nåja) figur mer eller mindre från födsel till slut. En rad om något medlemskap, en annan om en insändare, en tredje om en kallelse. Det är i detaljerna och ordningen storheten ligger. I dessa stycken är textbindningen i bästa fall svag men det är hela poängen och det är fantastiskt mycket som kan berättas på dessa få sidor. Litterärt är det helt klart en pärla och påminner på sitt sätt om Kastners debutroman Oneirene (2006), en bok som landade djupt och levt med mig sedan jag läste den 2007. I båda fallen är det fragment som bildar en helhet: där en mer normal berättelse, här mer av en exposé.
     Medelsvenskens arkiv är en liten, mycket läsvärd skrift och Kastner en författare vars särpräglade stil främst består av idéer som blir finfin litteratur.

Bild från Riksarkivet av Tommy Gildseth under CC BY-SA 4.0.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!