Zen och konsten att sköta en motorcykel

Originaltitel: Zen and the Art of Motorcycle Maintenance
Författare: Robert M. Pirsig
Översättare: Roland Adlerberth
Utgivningsår: 1974
Tryckår: 2002
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 387
Förlag: Albert Bonniers förlag
ISBN: 91-0-057832-0

Zen och konsten att sköta en motorcykel är sedan länge kultförklarad. En filosofisk thriller som man kan lära sig mycket av.



Boken (ja, för Zen och konsten att sköta en motorcykel är alldeles för långt att skriva varje mening) handlar om en far och hans son som ger sig ut på en resa så väl över kontinenten som genom betydligt knepigare resmål. Till en början har de sällskap men sen blir resan bara för de två.
Samtidigt som fadern förklarar filosofi för läsaren så jagar han ett spöke, eller en idé som visar sig svårfångad.

Det finns två sätt att läsa den här boken – rätt och fel. Fel sätt är att tro att man ska få något lättsmält motorcykeläventyr. Rätt sätt är att man läser den med inställningen att få en lektion i hur man kan se på livet, världen och sig själv.
Utan förutfattade meningar är det svårt att till en början gå på rätt väg, men vartefter man kommer längre in i boken blir det allt lättare att hänga med på vad som skrivs.
…Men ändå inte. För Zen och konsten att sköta en motorcykel är verkligen en lektion i filosofi – långt ifrån lättbegripligt, men jag tycker ändå att Robert M. Pirsig gjort ett utmärkt jobb med att blanda fiktion och filosofi till något man kan ta till sig av.

Det roligaste med bokens ”djup” tycker jag ändå är idéerna, och på sättet pedagogik och retorik framstår. Det gör att boken inte bara behöver tilltala de som är sålda på filosofi, men kan även vara bra att reflektera kring för pedagoger och retoriker.

Språket tycker jag ändå är lätt att hänga med i, det är snarare tankegångar och begrepp som gör att boken har en tendens att bli lite otymplig. När man väl kommer in i ”tugget” ska det dock inte vara några problem, annat än problemet att släppa ifrån sig boken.

Zen och konsten att sköta en motorcykel är riktigt bra, och jag tror att alla – om man skaffar sig rätt inställning – kan få ut något av boken. Jag tror inte att alla blir bättre människor av att läsa boken, men jag vet att jag kommer försöka att bli det.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!