Sleepy Hollow

Originaltitel: Sleepy Hollow
Regissör: Tim Burton
Manus: Washington Irving och Kevin Yagher
Språk: Engelska
År: 1999

Har ni hört legenden om Sleepy hollow och The headless horseman? Inte? Det börjar nog bli dags för det nu…

Sleepy hollow är ett område två dagars ritt norr om New York. Dit skickas konstapel Ichabod Crane för att reda ut nattliga mord. Gemensamt för morden har varit att huvudet saknats. Legenden om The headless horseman cirkulerar och visar sig vara oroväckande sann.
Inte nog med det Crane stöter på en hoper konstiga bybor, varav en av dem är Katrina (Christina Ricci) som gör saker och ting mer komplicerade för Ichabod.

Filmen är en typisk Tim Burton-produktion. Kostymer och miljöer spelar stor roll och illustrerar på ett underbart sätt den stämning som man är ute efter. Den här filmen är dock mycket mörkare än Burtons och Depps tidigare film Edward Scissorhands, även om man känner igen mycket. Det här känns som en mycket mer vuxen film, både målgruppsmässigt och produktionsmässigt.

Både Johnny Depp och Christina Ricci spelar sina roller med stor inlevelse och får dem djupa som de ska vara. ”Adelsmännen” i byn spelas också oerhört väl, på ett snobbigt men inte alltid så självsäkert sätt. Jag gillar verkligen deras insats.

Effekterna håller väldigt varierande kvalitet. Eller egentligen håller de hög kvalitet men när det kommer till viss… Hmm… Mänsklig förvandling, nej, då faller det och blir Mysteriet på Greveholm-varning. Trist, men föga oväntat. Filmen har trots allt ett par år på nacken.

Det är en oerhört stämningsfull film och den passar mig som handen i handsken. Kan vara svår att ta till sig då den är rätt surrealistisk, men jag rekommenderar den ändå till alla som har möjlighet att se den.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52 (eller köp en bok från bokönskelistan åt mig). Tack! <3

Första besöket?

På Ackerfors.se finns över 1 600 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Relaterat

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!