Priset på vatten i Finistère

Originaltitel: Priset på vatten i Finistère
Författare: Bodil Malmsten
Utgivningsår: 2002
Tryckår: 2003
Originalspråk: Svenska
Sidantal: 239
Förlag: Albert Bonniers förlag
ISBN: 91-0-010047-1

Priset på vatten i Finistère är Bodil Malmstens skildring av sitt nya hem på Frankrikes nordvästliga spets.

Bodil Malmsten har flytt sitt forna hemland Sverige för hennes favoritplats på jorden, idyllen Finistère. Där arbetar hon på sitt hus, ordnar i trädgården och håller sig undan från uppmärksamheten. I Finistère träffar hon Madame C, en kvinna med pondus som lär Bodil synonymer och är en god kamrat. En dag försäger sig Bodil då hon föreslår att någon borde skriva en bok. Madame C håller med och ”någon” är Bodil Malmsten. Det vänder upp och ner på hennes vistelse på nya hemorten.

Den ytliga handlingen är i bästa fall sekundär. Ett syfte med boken sades vara att visa världen vad Finistère är, och det är ett mål som uppfylls väl. Inte på ett sådant sätt som en reseguide skulle gjort, nej, här handlar det snarare om kåserier och reflektioner i Finistères vardag. Även om det inte är jätteintressant från början så gör Bodil Malmsten det intressant. Hennes språk är enkelt och personligt, man känner sig som en nära vän som gästar området för första gången. Det är det få reseguider som klarar.

Men handlingen, den är mer än en beskrivning av vardagen. Den är dessutom en beskrivning av författarens mödor, skrivkrampens illavarslande grepp och framförallt en beskrivning av hur hon skrev Priset på vatten i Finistére. Sättet boken ”skrivit sig själv” är verkligen häftigt och bara idén gör boken värd att läsa. Att allting annat är bra med den är bara en bonus.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

4 Comments

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!