Nördarnas 00-tal

You may also like...

5 Responses

 1. Lustigkulle skriver:

  Intressant! – datorerna har verkligen givit alla nördar luft under vingarna. Det var litet jobbigare förr när nörden var tvungen att frekventera alla bibliotek, skriva till en massa antikvariat och beställa böcker etc. Eller som samlarnördar resa land och rike runt på jakt.

  En liten protest – viss rymmer nörderiet lycka! Jag tror att jag är ett slags periodnörd – vurmar under något/några år för ett ämne och djupdyker i all kunskap som är så lättillgänglig – det är faktiskt underbart när tankarna kliar och nya korskopplingar i hjärnan skapar överraskande geniala (tycker man) slutsatser. Men tack och lov brukar jag tröttna lika plötsigt och blir ”normal” igen.

  • Martin Ackerfors skriver:

   Datorerna har ju förstås påverkat världen på ett sätt få kunnat ana, och möjligheten att ha ett specialintresse utan att alltid arbeta i uppförsbacke har förstås ökat markant. Mitt bibliotek hade sannolikt varit betydligt glesare (och mer likriktat) utan datorer och internet.

   Nå, angående din protest menar jag förstås inte att varje enskild nörd är olycklig, tvärtom jag tror att de flesta är nöjda med sitt intresse (jag vet att jag är det med mitt boknörderi i alla fall). Det jag menar är snarast att nörden som stereotyp har utsatts för exponering som inte nödvändigtvis varit bra. Jag minns ZTVs gamla program FCZ där ett femtontal nördar skulle bli ett fotbollslag och där de flesta framställdes i inte alltför god dager. Typ.

   • Lustigkulle skriver:

    Är det inte det den gamla onda antiintellektualismen som sticker upp sitt tryne – i en del sammanhang är det fult, misstänkt och knäppt att försöka använda sin hjärna. Man sätter på oss (bildligt) löjliga flaskbottnar till glasögon och gör oss bleksiktiga och klena till konstitutionen. En fascination och liten gnutta rädsla för det förment avvikande.

    • Martin Ackerfors skriver:

     Det är mycket möjligt. Medieklimatet har överlag övergått i att visa upp konstruerade abnormiteter. Dokumentärerna på TV handlar om folk som handlar på Ullared för 50 000, äter sopor eller har nio barn. Konstigt säljer uppenbarligen och nördstereotypen tillhör de märkligare, uppenbarligen. Som rollspelare stöter jag, då det kommer upp, på attityden att det är märkligt och Kanal 5 har ju sitt Outsiders om märkliga prickar. Det blir schabloner och inte individer som presenteras, alldeles oavsett om de är smarta eller har många barn.

 2. Kerstin skriver:

  Fast 00-talet har ändå fått finniga tonåringar att bli män och kvinnor. Bara det är värt att hylla! Lycka till i framtiden! Och, tyvärr lyckliga 40-åringar att bli 50. Lycka till i framtiden……… X-P

Kommentera