No country for old men

Originaltitel: No country for old men
Regissör: Ethan Coen och Joel Coen
Manus: Joel Coen, Ethan Coen och Cormac McCarthy
Språk: Engelska och spanska
Land: USA
År: 2007
Längd: 122 minuter

2007 års bästa film enligt Oscarsjuryn handlar om Llewelyn Moss (Josh Brolin) som hittar två miljoner dollar bland högvis med lik. Det gör att han får den brutale mördaren Anton Chigurh (Javier Bardem) efter sig, och de båda lämnar ett spår av döda efter sig. Ett spår som polisen Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones) börjar följa.

No country for old men är en studie i bra berättarteknik och övervåld. Tyvärr har jag lite svårt för den typen av filmer vilket gör att jag inte riktigt kan uppskatta No country for old men till fullo, eller knappt alls. För det bröderna Coen gjort är att gå ifrån en genre som de till fullo behärskar – surrealism och svart humor – till thriller, och jag hoppas att de omedelbart fortsätter med det de sysslat med tidigare, för det gör de riktigt bra.

Alltså, skådespelarinsatserna är också fantastiska. De flesta spelar riktigt bra och gör precis det som de är tänkta att göra Javier Bardem är perfekt som den psykotiske Chigurh med den fula frisyren.

Anledningen till att jag inte gillar No country for old men är ytterst personlig. Filmen passar mig inte alls och anledningen till att den ens får två är att jag försöker se bortom det jag tycker är tråkigt och dåligt för att se det fina filmhantverket. Det går sådär.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52 (eller köp en bok från bokönskelistan åt mig). Tack! <3

Första besöket?

På Ackerfors.se finns över 1 600 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Relaterat

4 Comments

  1. Äh, jag hade lätt dubblat ditt betyg. Det framgår inte riktigt vad det är som du inte gillar med filmen. Särskilt inte med tanke på att du ändå ger den en hel del beröm.

  2. Jo, jag vet att du gillade den. :) De flesta gillar den har jag upptäckt. Mitt problem, som även är problemet med min recension, är att jag inte riktigt vet varför den inte alls tilltalade mig. Det var en del som jag tyckte var direkt avtändande och som inte alls spelar på mina strängar, trots bra skådespeleri.

  3. Jag ville gråta av besvikelse när filmen var slut. Flera timmar av mitt liv bortkastat på…ingenting? Jag tyckte den var nästintill värdelös.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!