Madagaskar

Originaltitel: Madagascar
Regissör: Eric Darnell och Tom McGrath
Manus: Mark Burton, Billy Frolick, Eric Darnell och Tom McGrath
Språk: Engelska
Land: USA
År: 2005
Längd: 86 minuter

Fyra vänner kommer ut ur New York’s Central Park Zoo och skickas till Madagaskar där de får känna på det vilda livet.

På New York’s Central Park Zoo lever de fyra vännerna lejonet Alex (Ben Stiller), zebran Marty (Chris Rock), giraffen Melman (David Schwimmer) och flodhästen Gloria (Jada Pinkett Smith). Marty ska till att fylla tio år då han önskar sig att få leva i det vilda. Hans önskan ska snart gå i uppfyllelse och de fyra (i sällskap med ett gäng lömska pingviner) ger sig iväg (snarare skickas iväg) på en strapatsfylld färd som slutar på ön Madagaskar.
Väl där måste de anpassa sig till det vilda livet som Marty önskade sig, något som inte alltid är det lättaste om man blivit uppassad på Zoo under hela sitt liv.

Madagaskar är den senaste i raden datoranimerade filmer och den här är från skaparna bakom Shrek, nämligen Dreamworks.
Den här gången är dock stilen något annorlunda än den tråkiga plastiga som dominerat de senaste åren, nä, nu är det mysigt serieaktigt (eller snarare som en Henri Rousseau-tavla) som gäller och det är åtminstone jag glad för.
När Toy Story kom 1997 var det tufft. Nu känns det förlegat. Tack för det, Dreamworks!

Manuset är verkligen fullkomligt lysande, med ett persongalleri som skulle få bröderna Grimm att tappa byxorna.
Ben Stiller, Jada Pinkett smith och framförallt David Schwimmer är perfekta i sina djur-alter egon, den enda som jag inte riktigt faller för är Chris Rock och det är nog snarare hans fel än de som tillsatte honom.

Filmen fullkomligt sprudlar av humor, både svår och dum sådan (perfekt för mig med andra ord). Det är referenser till alla möjliga saker och filmer varav en gjorde att jag låg dubbelvikt i skratt.*
Humorn är som vanligt anpassad både för unga och gamla, vilket är skönt för mig som känner mig mitt emellan eller både och.

Ja, Madagaskar är en skön film som alla bör se omedelbums!

* När Alex frihetsflodhäst brunnit upp och han ligger på backen och skriker ”You maniacs! You burned it up! Damn you! God damn you all to hell!” precis som Charlton Heston i Apornas Planet.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52 (eller köp en bok från bokönskelistan åt mig). Tack! <3

Första besöket?

På Ackerfors.se finns över 1 600 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Relaterat

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!