Kyoto eller De unga älskande i den gamla kejsarstaden

Originaltitel: Koto
Författare: Yasunari Kawabata
Översättare: Vanja Lantz
Utgivningsår: 1962
Tryckår: 1968
Originalspråk: Japanska
Sidantal: 214
Förlag: Albert Bonniers Förlag

1968 vann Yasunari Kawabata Nobels litteraturpris för, som man sade, ”hans berättarkonst, som med fin känsla uttrycker japanskt väsen i dess egenart”. Kyoto eller De unga älskande i den gamla kejsarstaden kan mycket väl ha varit en stor orsak till det.

Kyoto handlar om den tjugoåriga Chiëko, dotter till en gammal tyghandlare som hamnat lite på efterkälken när Japan moderniserats. Chiëko vet att hon är hittebarn, men har trots det inga problem att älska sina fosterföräldrar som sina riktiga föräldrar.
En dag träffar hon en flicka som är hennes exakta avbild, Naëko. De är tvillingar och när de var små så hade deras riktiga föräldrar satt ut Chiëko och behållt Naëko. Detta ställer givetvis till det för de båda flickorna som nu måste reda ut situationen tillsammans.

Kyoto är en rätt konstig bok att läsa idag. Steget mellan dagens Sverige och 60-talets Japan är oändligt och krockarna som uppstår i mitt huvud under tiden jag läser är många, men inte särskilt svåra att avfärda. På det sättet är den lugna handlingen bra. Det händer inte så mycket och man kommer inte så långt, trots att boken utspelar sig under ett år.

Boken är dessutom väldigt lätt att se… Ja, nästan som en resereklam. Yasunari Kawabatas språk (givet att inte översättaren förskönat boken) är vackert. Otroligt vackert. Flytande och målande och det är faktiskt bokens stora styrka. När han beskriver omgivningen kan man nästan se sig själv gå omkring där bland träden.

Jag tycker verkligen att Kyoto eller De unga älskande i den gamla kejsarstaden är bland det bästa jag läst. Inte för att innehåll eller handling passar mig direkt, utan snarare för att den är ett konstverk utöver det vanliga. Ska man bara läsa en nobelpristagare så är Kawabata rätt författare.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

  1. Pingback: Labyrinter » Blog Archive » Tematrio: Nobelpristagare - Vi tycker om böcker!

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!