En revidering av några verb

Nedan följer några språkliga iakttagelser. Se den här artikeln som en satirisk samtidsskildring anno 2012.

Att köpa är Att fynda

Jag hörde några personer på en av våra större klädkedjor. De diskuterade ett plagg varpå en av dem sa att “i butiken Butik (de använde dock butikens riktiga namn) kan man fynda byxor!” Att fynda är i normala fall inte synonymt med att köpa eller handla, men i det här fallet kan vi anta att antingen har butiken Butik (som normalt inte är en särskilt billig butik) lyckats väl med sin marknadsföring, eller så har något i språket förändrats. Oavsett vilket var det den händelsen som födde idén till den här artikeln.

Några exempel:
“Vi behöver fynda mjölk, mjöl och ägg om vi ska laga pannkakor.”

“Jag fyndade en chokladkaka för 27 kronor.”

Att jobba/arbeta är Att bidra

Människans värde bestäms idag av dess plats på arbetsmarknaden, eller, om man så vill, dess bidrag till samhället (mer om det, och språk, i ett senare inlägg). Dessutom har jobba och arbeta fått en negativ klang, som ett tvång och en längtan till fredag. Det är förstås en utveckling vi inte kan acceptera. Således behöver vi genom språket visa att arbete är ett sätt att bidra.

Några exempel:
“Vad bidrar du som?”
“Jag bidrar som fondmäklare, vad bidrar du med om dagarna?”

Att äta är Att avnjuta

Något så profant som att äta kan ju inte lämnas orört i den nya språkordningen. Med de glansiga livsstilsmagasinens välpolerade yta där ljust och fräscht blandas med retro vintage chic och varje måltid ska vara ett delikatessprojekt bör vi redan genom språket markera att vi pratar lyx av bästa sort. Vi ska inte längre äta och dricka; vi ska avnjuta.

Några exempel:
“Vad ska vi avnjuta ikväll, älskling?”
“Jag tänkte att vi skulle avnjuta makaroner och falukorv.”

Att förflytta sig (oavsett färdmedel) är Att köra

Även bilåkandets hegemoni sätter ramarna för vår språkliga värld. Att förflytta sig med ett färdmedel annat än bil är knappast önskvärt och gåendet som annat än en aktivitet ämnad att uträttas medelst gångstavar i syfte att få en sundare livsstil (från och med nu kallat powerwalka) är i det närmaste otänkbart. Bilen ska vara norm och därför är all förflyttning nu benämnt att köra.

Några exempel:
“Ska vi köra ut i skogen och plocka svamp?”

“Jag kör ut en sväng med hunden!”

Att hjälpa är Att förminska

Ensam är stark är ett uttryck som inte bara är sant utan även grundbulten i ett individualistiskt samhälle. Genom att motverka alla typer av kollaboration får vi snart ett samhällsmönster vi aldrig kommer kunna bryta eftersom ordet tillsammans snart förpassats till glömskans labyrinter. Trots det är dåligt samvete och det embryo till empati vi som mänskliga varelser känner det bästa botemedlet mot samverkan. Ingen vill förminska någon annan (i annat syfte än att tillskansa sig makt och/eller pengar).

Några exempel:
“Behöver du förminskning med att bära den där lådan?”

“Kan du förminska mig med det här locket?”

Att förtrycka är Att kritisera*

I dagens samhälle kan alla bli allting. Maktstrukturer existerar inte heller, de är bara en fråga om personlig lämplighet. Det säger sig själv att vissa människor inte är lämpade att bli chefer eller få adoptera nya små individer och att andra inte är lämpade att få jobb eller vård överhuvudtaget. Det är enbart en fråga om lämplighet, personlig sådan. Med en sådan samhällsordning finns inget förtryck, och skulle det finnas rör det sig bara om kritik.

Några exempel:
“På företaget Företag kritiserar vi kvinnor i styrelsen.”

“Du är homosexuell man, därför kritiserar vi dig så att du inte kan ge blod.”

* Att förtrycka kan i vissa fall även ersättas av Att ta ansvar.

Några bubblare i revideringsdjungeln

  • Att säga vad man tycker är Att bara säga sanningen.
  • Att säga elaka saker är Att inte mena illa.
  • Att vara fördomsfull är Att beskriva.
  • Att inte göra någonting är Att idka tyst diplomati.

Vilka är era bästa språkrevideringar?

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!