Edward Finnigans upprättelse

Originaltitel: Edward Finnigans upprättelse
Författare: Anders Roslund och Börge Hellström
Utgivningsår: 2006
Tryckår: 2006
Originalspråk: Svenska
Sidantal: 420
Förlag: Piratförlaget
ISBN: 91-642-0188-0

Det här är författarparet Roslund och Hellströms tredje bok (Box 21 är andra), och den har likt deras tidigare alster blivit hyllad. Jag förstår verkligen inte varför.

En man blir arresterad på en finlandskryssning efter att ha sparkat en passagerare i huvudet, men när polisen försöker att ta reda på vem mannen är finns det ingen information. Personen existerar inte.
Efter att efterforskningar gjort visar det sig att mannen de arresterat är död. Han dog av en hjärtsjukdom på Death Row i Marcusville, Ohio. Uppenbarligen har han lyckats med det omöjliga (inte återuppstå alltså, rymma från Death Row)…

Jag tänker börja med att berätta vad som är bra med boken…

Den tar slut snabbt. Och möjligen, möjligen kan temat vara intressant.
I övrigt är boken en sorglig redogörelse i varför tryckfrihetsförordningen borde skrivas om med en egen klausul om svenska deckare. Jag vet inte riktigt var jag ska börja.
Språket är nog det sämsta med boken. Det verkar som att herrarna Roslund och Hellström hittat någon författare som de tycker skriver på ett häftigt sätt. Sen har de försökt att kopiera det häftiga sättet, utan att förstå varför det skulle vara häftigt, eller ens hur man använder svenska språket. Meningarna är konstiga, osammanhängande och i de flesta fallen svårlästa.
Personligheterna som radas upp (med vanliga namn som Ewert Grens och Thorulf Winge) är väldigt svåra att sympatisera med och ännu svårare att förstå. De känns inte riktiga (och förhoppningsvis är de inte riktiga heller).

Nej, usch och fy. Håll er undan.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

  1. Tja, det finns en del bra saker från Sverige, men vissa saker (speciellt då upphovsmannen är uppenbart anglofierad) blir det ofta pannkaka av det. Det är viktigt att kunna härma antar jag. :)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!