Benknäckargänget

Originaltitel: The Longest Yard
Regissör: Peter Segal
Manus: Albert. S Ruddy, Tracy Keenan Wynn och Sheldon Turner
Språk: Engelska
Land: USA
År: 2005
Längd: 113 minuter

Benknäckargänget är en nyversion av en film med samma namn från 1974, vilken som är den bättre av dem är svårt att avgöra (dels för att jag måste gissa på hur bra första är, och dels för att jag inte har särskilt höga förväntningar).

Paul Crewe (Adam Sandler) är en före detta quarterback som uteslöts ur NFL efter att ha lagt sig i en match. När han hamnar i fängelse utmanar fängelsedirektören (James Cromwell) (som även han är fotbollsintresserad) Paul att starta ett lag av fångar som sedan ska kunna få stryk mot fängelsevakternas lag.

Handlingen är rätt typisk för sportkomedier. Det är ett nystartat eller dåligt lag som till slut kommer göra succé efter att de råkat ut för allehanda hinder som på ett eller annat sätt överkommits. Det är precis likadant i Benknäckargänget och det är inte särskilt spännande. Tvärtom, handlingen är ganska banal och förutsägbar.

Skådespeleriet är under all kritik, förstås. Adam Sandler är ju som bekant fullkomligt talanglös och kan bara spela en typ av roll – efterbliven. Och det är ju för att han är efterbliven. I övrigt kompetenta skådespelare som James Cromwell och William Fichtner sjunker även de som stenar i den föga utvecklande miljön som består av Sandler och ett gäng rappare.

Nja, Benknäckargänget var ju inte mycket att hänga i julgranen. Som slötittarkomedi var den okej, bortsett från att den inte var så jätterolig. Det var dessutom den klart bästa filmen med Adam Sandler, vilket visserligen inte säger särskilt mycket.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52 (eller köp en bok från bokönskelistan åt mig). Tack! <3

2 Comments

  1. Jag håller, som du nog märkte när du läste recensionen, inte alls med. Av uppriktig nyfikenhet undrar jag vad du tycker gör filmen bra.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!